A legjobb anyagokat válaszd az angol tanulásodhoz
A legjobb anyagokat válaszd az angol tanulásodhoz

Én úgy nőttem fel, hogy körülöttem senki sem beszélt angolul, a tévében, a rádióban “magyarul” ejtették ki az angol szavakat, mert ők sem tudtak angolul. Az angol számomra egy elvont fikció volt, amit meg kellett (volna) tanulnom, anélkül hogy tudnám, hogy egyáltalán minek, mi értelme az egésznek. Más szóval, az angol tanulásom egyetlen motivációja az iskolai osztályzat volt, semmilyen egyéb kapcsolatom nem volt az angollal.

Ma minden arról szól, hogy csupán fél ember vagy, ha nem tudsz angolul. Ezt érzed külföldön, amikor nem tudsz kommunikálni, egy állásinterjún, amikor lesajnálva elküldenek, és minden nap az internet előtt ülve, ahol a végtelen lehetőségek töredékét éred csak el az angol nem tudásod miatt. A mai gyerekek már egy angollal átitatott környezetben nőnek fel, a számítógépes játékok, a YouTube videók és a torrent filmek világában szükségszerűen magukba szívják az angol nyelv alapjait, ahonnan már sokkal könnyebben haladhatnak tovább. Ráadásul ehhez mindent tálcán kínál a net, de szerencsére nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is.

Aki nem tud elszakadni a hagyományos “tantermi” oktatástól, az több emberöltőre való videót találhat magának a YouTube-on és más helyeken, de szerencsére ennél sokszorta szórakoztatóbb és hatásosabb lehetőségek közül is válogathatunk kedvünkre. A legfájdalommentesebb út az angol nyelvű filmek, sorozatok nézése angol felirattal. Ha sikerül kiválasztanod a téged érdeklő és a nyelvtudásodnak megfelelő szintű filmeket, tévé-sorozatokat, akkor lényegében már meg is valósítottad a szórakozva tanulást. Abban sajnos nem adhatok tanácsot, hogyan juss hozzá a legfrissebb tv-sorozatokhoz, mozifilmekhez, csupán annyit javasolhatok, küzdjél meg ezzel a feladattal, ha tényleg meg akarsz tanulni angolul.

A szórakozás vonalán maradva az hanganyagok kínálata is elképesztő. Az AudioBook kínálatban sok ezer könyv felolvasott változata közül válogathatsz, amiket a könyv szövegét olvasva hallgathatsz végig. A klasszikusok könyveit ingyen is el tudod érni, míg a kurrens darabokért – a filmekhez hasonlóan – kutató munkára van szükség. Jó hír, hogy ezek közül egyre több felkerül a YouTube-ra, amikből rendre közre is fogunk adni néhányat a legjobbak közül. Az AudioBook-ok között rádiójátékokat is talász, amiket sokkal élvezetesebb hallgatni, ugyanakkor mégis nehezebb követni, merthogy ezekhez jellemzően nincs írott szöveg. Nekem az vált be, hogy először olvasva végighallhatom a felolvasott audiobook-ot, majd ezután hallgattam meg többször is a rádiójátékot, ami a könyv ismeretében már sokkal könnyebben követhető.

A hanganyagok következő, nem kevésbé hasznos családja a podcast-ok. Ezek közül elsősorban az ESL podcastok közül érdemes válogatni, amelyek kifejezetten angolul tanulók számára készülnek. Szerencsére bő a választék, ráadásul jelentős részük a hanganyagok teljes írott szövegét is közreadja, nem ritkán gyakorló feladatok kíséretében. Az ESL podcast-ok másik része jellemzően csak rövidebb kivonatot ad, a teljes szöveget vagy nem készíti el vagy külön fizetni kell érte. Az angol anyanyelvűeknek készülő podcast-ok között is vannak olyanok, amelyek teljes írott szövege is elérhető, ezek közül is be fogunk párat mutatni.

Az internet azonban mégiscsak a hang-kép-szöveg együttes élvezetéről szól, ezért egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a tanulásban, gyakorlásban a felirattal vagy csatolt szöveggel ellátott videók, amelyek nagyszerű lehetőséget biztosítanak a gyors fejlődéshez. A filmek mellett a szórakoztató, oktató videók, dokumentum filmek, klasszikus mozik, zenei videók, politikai, közéleti, bulvár, életmód, sport híranyagok, magazinok egyre növekvő választéka áll rendelkezésünkre, hogy minél szélesebb körben fejleszthessük az angol tudásunkat.

Végül, de nem utolsó sorban a kismamákról és a nagymamákról sem feledkezünk meg, akik együtt angolozhatnak a legkisebbekkel a Kids rovatban összegyűjtött nagyszerű nyelvoktató meseanyagokkal.

Enjoy English!

EngJoy!

Related posts:

Posted by EngJoy 0 Comments

0 comments

No comments yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: